Pejuang Warisan Seni Beladiri Melayu

SELAMAT DATANG KE BLOG GELANGGANG PERSANTA NALA

Tuesday, August 2, 2011

KONSEP RUANG DALAM PERTEMPURAN MELIBATKAN MUSUH YANG RAMAI

Salamun Alaik,
Pesilat berada dalam kedudukan kepungan oleh pihak musuh
Saat berhadapan dengan bilangan musuh yang ramai, seorang pesilat seharusnya bijak dalam menyusun gerak langkah berdasarkan kepada Konsep Kedudukan dan Ruang bagi memastikan pesilat sentiasa berada dikedudukan selamat. Konsep asasnya adalah, pesilat mestilah sentiasa dalam kedudukan yang berkeupayaan melihat secara keseluruhan gerak geri musuh (maknanya tiada musuh di belakang). Gerak Langkah pesilat selalunya akan menggunakan Tapak 4 dan Tapak 8.

Sentiasa berwaspada dengan musuh yang paling agresif dan berani

Asas kedudukan pesilat bila berdepan dengan musuh yang melebihi seorang adalah seperti berikut;

                                                        2 musuh                                3 musuh                                  4 musuh


Dalam menghadapi situasi seperti ini, anda ada dua pilihan;
1. terus menyerang musuh yang paling lemah supaya anda dapat ruang yang lebih baik untuk menghadapi baki musuh yang ada.
2. bertindakbalas sebaik sahaja salah seorang musuh memulakan serangan dan menggunakan Tapak 4 bagi mengelak sambil mendapatkan ruang yang selamat atau gunakan Tapak 8 untuk mengelak dan membuat serangan balas terhadap musuh yang paling hampir.

Contoh gerak langkah pesilat untuk mendapatkan ruang yang selamat

Apabila berhadapan dengan ramai musuh, anda tidak boleh sesekali membuat serangan berbentuk berangkai ataupun melakukan kuncian. Apa yang perlu anda lakukan adalah GELEKELAK PUKUL sambil melangkah mencari RUANG yang selamat. Setiap pukulan yang dilepaskan haruslah mantap dan tepat pada sasaran maut. Ianya akan membantu anda menambahkan ruang yang lebih luas jika musuh yang anda serang tersebut mengalami kecederaan teruk dan tidak lagi mampu mengepung anda untuk melakukan serangan selanjutnya. 

Anda juga boleh membelakangi dinding atau tiang/batang pokok sebagai satu strategi supaya tiada musuh dibelakang anda. Namun jangan terlalu dekat dengan dinding tersebut kerana ianya boleh menghadkan pergerakan anda. Namun sekiranya tiada pilihan, pastikan anda menyandar ke dinding dan tutuplah ruang tubuh anda seboleh mungkin. Serangan musuh menjadi amat terhad dan jika anda bernasib baik, serangan musuh akan tersasar ke dinding!

Anda juga disarankan berada di suatu ruang yang hanya membenarkan seorang atau dua musuh sahaja yang boleh melalui sesuatu kawasan tersebut seperti di atas jambatan atau lorong yang sempit. Dengan demikian, anda tiada masalah berhadapan dengan musuh yang ramai.

Segala yang dibincangkan adalah sekadar lontaran idea bagi merangsang minda sekiranya anda menghadapi situasi berhadapan musuh yang ramai. Semoga beroleh manfaat dari apa yang dibincangkan. InsyaAllah.

Wallahua'lam

1 comment:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...