Pejuang Warisan Seni Beladiri Melayu

SELAMAT DATANG KE BLOG GELANGGANG PERSANTA NALA

Monday, November 26, 2012

BALANG DI DALAM BALANG

Salamun Alaik;


Balang di dalam Balang merupakan antara Pelangkah Hulubalang dan juga sebagai Amalan Harian bagi Pengamal Gayong. Kaedahnya amat mudah namun kelebihan dan manfaatnya amat besar. Kaifiat asanya seperti berikut;
1. Pejamkan mata.
2. Bayangkan wajah IBU kita.
3. Bila paparan wajah IBU sudah jelas kelihatan, bacalah Surah Al-Fatihah dan sedekahkan pada IBU kita.


Amalkan setiap pagi. Sebelum turun "berperang", buatlah amalan Balang di dalam balang ini. Jika jelas wajah IBU dan jelas senyumannya, melangkahlah ke medan perang, tetapi jika tiada wujud paparan wajah IBU, maka ianya mungkin ada petanda geruh atau tidak mendapat RESTU IBU.

Masih banyak RAHSIA yg terkandung dalam amalan Balang dalam Balang ini terutamanya dalam usaha meningkatkan TENAGA DALAM DIRI. Cuma sekadar ini dahulu perkongsian yg ingin disampaikan. Selamat beramal.

"Kasih IBU membawa ke Syurga"

Wassalam.

4 comments:

  1. assalamualaikum cikgu..hari jumaat minggu lepas saya rasa ada tenapok cikgu dipasar minggu wakaf bharu tapi xdan tego sbb ramai orang..

    maaf sekadar bertanya cikgu..amalan balang dalam balang ni boleh terus diamalkan atau kena ijazah guru dan khatam qulhu jugak ya?

    ReplyDelete
  2. Wslm....ya mmg ada pergi.Utk amalan ni,saya Ijazahkan secara umum bagi yg ikhlas untuk mengamalkannya.Semoga beroleh manfaat buat semua.

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...