Pejuang Warisan Seni Beladiri Melayu

SELAMAT DATANG KE BLOG GELANGGANG PERSANTA NALA

Sunday, December 23, 2012

SUNDANG LIPAS

Salamun Alaik;

Gambar Ihsan dari saudara Amir Fadhli Razali

Sundang Lipas merupakan senjata Melayu dari Kepulauan Sulawesi. Ianya merupakan senjata utama bagi pelaut-pelaut Bugis yang sememangnya terkenal dengan kepahlawanan dan kemahiran selok belok pelayaran di laut. Ketika belayar di laut, sundang lipas disimpan di belakang badan sementara bila turun didarat, disisipnya disamping tubuh. Permainan Sundang Lipas lebih kepada MELIBAS, MENEBAS, MENETAK dan MENGHIRIS. Mata Sundang Lipas tidaklah tajam sebagaimana pedang-pedang yang lain dan ianya berbentuk punggung Lipas( bentuk inilah menjadikan gelaran senjata ini sundang lipas, dan bukanlah sundang LIPAN seperti dakwaan sesetengah individu). Keadaan inilah juga yang membezakan sundang lipas dengan permainan pedang jenawi dan pedang2 lain yang ada teknik MENIKAM selain gerak bunuhnya tiada menyangga senjata lawan terlebih dahulu. Makan nya adalah bersifat segerak.

Kaedah Sisip Sundang: Dibelakang dan disamping.

Bagi pengamal silat yang inginkan sundang yang sesuai dengan mereka, maka pembuataan sundang akan mengikut ukuran dan sukatan pemakainya seperti;
1. Panjang Bilah sama dengan panjang lilitan kepala yang melalui alis kening.
2. Lebar Bilah sama dengan lebar susunan 3 jari pemakai (telunjuk, tengah dan manis).
3. Kedudukan Penyangga sama dengan lebar susunan 5 jari (setelapak tangan).
4. Berat Bilah sama dengan Berat Hulu. Maka logam pemberat berfungsi sebagai pengimbang berat di bahagian hulu sundang.

Gaya permainan sundang lipas menitikberatkan;
1. Kaedah Pegang
2. Sudut Libasan
3. Teknik Hayunan
4. Gaya Menanti dan Tapak Kekuda
5. Gerak Limbai / Kawalan Sundang
6. Fokus
7. Aturan Nafas.

Dengan menggunakan Gaya Permainan yang betul mengikut 7 kaedah di atas, kehebatan pemusnah sundang amatlah terserlah selain daripada jenis besi dan pembuatannya yang hebat. Sundang mampu memutuskan  kepala musuh (kafir harbi) hanya dengan sekali libasan (boleh menggunakan batang pisang, kelapa, batang langsat dll sebagai latihan awal).

Makan Segerak


Dalam Keilmuan Gayong, Seni Sundang Lipas merupakan di antara Seni Senjata tertinggi dalam silibus pelajarannya. Maka, penurunan Ilmu Seni Sundang ini perlulah mengikut ADAT dan ADAB nya. Perlu ikut AMANAT MAHAGURU yang mana tiada ia diperturunkan hanya kepada yang telah cukup syarat dan beramanah. Setelah "Khatam" Seni Sundang ini , mereka akan dibekalkan dengan Amalan Ayat Sundang bagi melengkapkan pengisian Zahir dan Batin si Pengamalnya.


Wallahu'alam.No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...