Pejuang Warisan Seni Beladiri Melayu

SELAMAT DATANG KE BLOG GELANGGANG PERSANTA NALA

Saturday, September 3, 2011

SENJATA MELAYU - SABIT & CELURIT

Salamun Alaik,
Celurit
Sabit Panjang
Sabit dan Celurit merupakan sejenis senjata yang bilahnya melengkung seperti bulan sabit yang mempunyai mata yang tajam di sisi lengkungan di bahagian dalam. Walaupun hampir sama sifatnya, namun Sabit lebih cenderung berfungsi sebagai alat pertanian berbanding Celurit berfungsi khusus sebagai senjata bertempur.
Pak Sakera, Tokoh Pejuang Madura
Celurit cukup terkenal di Madura. Dikatakan senjata Celurit ini menjadi simbol harga diri dan peperangan bagi masyarakat di sana. Seorang tokoh lagenda Madura, Pak Sakera telah menggunakan senjata Celurit ini bagi menentang penjajah Belanda pada awal abad ke-19.
Penulis bergaya dengan senjata Sabit Panjang
Salah seorang Pendekar bergaya dengan senjata Celurit dan Buluh Runcing
Dalam Keilmuan Silat Seni Gayong, Sabit/Celurit termasuk dalam 21 senjata tajam di Alam Melayu yang perlu dipelajari dan dikuasai sepenuhnya oleh anak-anak Gayong. 
Gerakan Sabit 
Buah Tangkapan Sabit
 Aksi peserta Kursus Kejurulatihan Gayong Serantau Kelantan
Buah Tangkapan Sabit
Sabit boleh dimainkan secara tunggal (sebilah) atau sepasang (2 bilah). Kaedah permainannya banyak menyerang secara berangkai. Mengambil serangan pula secara elak-bunuh (sebilah) atau mencantas kemudi lawan dan sebelah lagi serentak bunuh atau serang daerah sasaran utama (2 bilah). Sasaran utama adalah leher, belakang tengkok, penyawa dan ligamen/tendon utama.

Semoga perkongsian ilmu ini beroleh manfaat buat semua.

Wallahua'lam

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...