Pejuang Warisan Seni Beladiri Melayu

SELAMAT DATANG KE BLOG GELANGGANG PERSANTA NALA

Monday, October 8, 2012

SANAD KEILMUAN GAYONG

Salamun Alaik;
Al-Fatihah

Dalam mempelajari Ilmu terutamanya yang melibatkan Ilmu Kerohanian dan Amalan-amalan Diri memerlukan AKAD GURU sebagai TALI Kesinambungan Ilmu. Sanad nya mesti jelas dari siapa kepada siapa. Ini penting agar Ilmu yang dituntut ada bimbingan kerohanian dalam dunia matriks nya yg tersendiri. Ia juga memastikan bukanlah amalan tersebut bersifat baru direka oleh guru-guru generasi terkemudian ataupun diciplak daripada mana-mana kitab tanpa rujukan khusus.

Persoalan di sini, amalan apakah yang khusus untuk kita mengetahui SANAD KEILMUAN GAYONG? Dalam Keilmuan lain, mereka ada Fatihah Aurat (Aurat Pembuka Amalan). Pengamalnya akan membacakan Al-Fatihah dan sedekahkan bacaan tersebut kepada Guru sekelian Guru yakni Nabi SAW dan seterusnya buat Guru-Guru mereka. Bagi pandangan penulis, amatlah tidak elok sekiranya kita mengamalkan sesuatu amalan tanpa dimulai dengan Fatihah Aurat ini.Tiada ADAB dalam beramal sedangkan ianya adalah KUNCI kepada Amalan kita.

Post penulis kali ini hanyalah sekadar melontarkan pandangan dan mewujudkan persoalan yang pastinya anak-anak Gayong sekalian haruslah memulakan episod mencari dan mengenal setiap Guru kepada Guru anda sekalian. Jawapan ini sepatutnya ada di dalam setiap pengamal Gayong terutamanya yang telah ditauliahkan sebagai Wakil Mutlak, Gurulatih, telah menjalani Khatam Qulhu  ataupun Imam Gelanggang yang beramanah dalam Adat Membuka Gelanggang pada setiap kali latihan diadakan. Pernahkah anda sekalian mengamalkannya?

Untuk perkongsian sekadarnya, semua ini terkandung di dalam AYAT 12 (selalunya yang paling popular adalah Ayat 9). Di dalam AYAT 12 ini, pengamal Gayong dikehendaki membaca Al-Fatihah dan sedekahkannya buat Insan-insan tertentu. Antaranya yang biasa dan diketahui oleh pengamal-pengamal Gayong adalah seperti Nabi Khidir AS, Syeikh Ramli Abu Hanifah, Wali Songo, Wali 7, Syed Zainal Abidin Syed Idris Al-Attas dan Daeng Kuning (Panglima Hitam). Masih terdapat ramai lagi yang perlu anak-anak Gayong sekalian mencari "TALI" penyambung kepada amalan-amalan Gayong  ini dan KAIFIAT sebenar kaedah beramalnya. InsyaAllah,dengan iltizam yang tinggi   untuk memperoleh jawapannya dan berbekalkan keikhlasan dalam beramal pastinya akan dipermudahkan oleh-NYA dalam pencarian ini. Sekian dulu, dan semoga beroleh manfaat buat semua.

Wassalam.

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...