Pejuang Warisan Seni Beladiri Melayu

SELAMAT DATANG KE BLOG GELANGGANG PERSANTA NALA

Wednesday, September 2, 2009

MANGSA JENAYAH? Kenapa Wanita Sering Menjadi Mangsa?

Salam semua,

Masalah jenayah di negara kita kini berada dalam tahap yang amat serius. Terlalu banyak kes – kes yang dilaporkan dalam media massa seperti kes rompakan, kecurian, samun, ragut, mencabul, rogol, gangguan seksual, bunuh dan sebagainya. Ianya berlaku setiap hari dan seolah – olah sudah tiada jalan lagi untuk menanganinya walaupun setiap hari jugalah, pihak polis membuat tangkapan dan mahkamah menjatuhkan hukuman kepada penjenayah – penjenayah tersebut.


Sekiranya dahulu kita boleh menganggap rumahlah tempat yang paling selamat untuk didiami, tetapi kini tidak lagi. Banyak keganasan dan jenayah yang berlaku terutamanya yang melibatkan kaum hawa seperti penderaan, pencabulan dan rogol. Apatah lagi di luar rumah terutamanya di kawasan – kawasan bandar yang terdiri dari pelbagai lapisan masyarakat dengan pelbagai ragam.


Merujuk kepada statistik bagi mangsa jenayah, kaum wanitalah yang mendominasinya diikuti golongan kanak – kanak, orang tua dan orang kurang upaya. Kenapa keadaan seperti ini boleh berlaku? Kenapa wanita menjadi pilihan para penjenayah? Adakah ianya merupakan kesilapan daripada wanita itu sendiri atau disebabkan oleh faktor – faktor lain?Jawapannya ialah anda perlu mengupas apa yang terkandung di dalam pemikiran seseorang penjenayah. Mengapa mereka amat meminati wanita untuk dijadikan mangsa? Oleh itu, berfikirlah seperti seorang penjenayah berfikir.


Sebenarnya, kebanyakan penjenayah menganggap wanita merupakan kaum yang lemah dari segi fizikalnya. Inilah faktor utama mengapa wanita dipilih sebagai mangsa. Keduanya, hampir kesemua wanita apabila keluar dari rumah akan memakai barang – barang perhiasan diri seperti rantai, gelang dan anting – anting yang diperbuat daripada emas. Faktor ketiga ialah wanita mudah untuk dipengaruhi dan mempercayai seseorang. Keempat, perasaan takut yang begitu tinggi juga merupakan kelemahan pada wanita yang mana penjenayah dengan mudah boleh mendapatkan wang atau barang berharga yang diminta menerusi gertakan dan ugutan – ugutan. Faktor kelima pula, cara berpakaian sesetengahnya yang tidak senonoh dan sengaja mendedahkan bahagian – bahagian sulit mereka dan ini merangsang penjenayah untuk menjadikannya sebagai mangsa.


Namun terdapat juga wanita yang berani tetapi keberanian mereka telah mengundang malapetaka kerana cuba melawan tetapi mereka langsung tidak mengetahui asas – asas untuk membeladiri. Inilah kesilapan yang paling ketara. Hadirlah ke kelas – kelas beladiri dan carilah kesempatan untuk menghadiri mana – mana kursus atau bengkel beladiri wanita. InsyaAllah, banyak tips – tips dan panduan yang dapat diperolehi daripada program – program seperti ini.

Wallahua'lam


No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...